Ψυχοθεραπεία
Είναι η θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευτής μέσω της λεκτικής επικοινωνίας βοηθά τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει συναισθηματικά προβλήματα, θέματα συμπεριφοράς, στρεσσογόνα γεγονότα, ή ακόμα και ψυχικές διαταραχές όπως φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.α. Στην Ευχέρεια το τμήμα της ψυχολογικής υποστήριξης στελεχώνεται από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων και παιδοψυχιάτρου παιδιών και εφήβων.
Η διαγνωστική εκτίμηση είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία και διεξάγεται μέσω συναντήσεων με το παιδί ή τον έφηβο (κλινική συνέντευξη, εξέταση ψυχικής κατάστασης και παρατήρηση), συναντήσεων με τους γονείς προκειμένου να ληφθούν στοιχεία για το αναπτυξιακό ιστορικό και τέλος συναντήσεων όλης της οικογένειας για να διερευνηθεί η οικογενειακή δομή και λειτουργικότητα, αλλά και να γίνει παρατήρηση και καταγραφή της αλληλεπίδρασης των μελών μεταξύ τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον ψυχομετρικό έλεγχο του παιδιού ή του εφήβου μέσω χορήγησης ερωτηματολογίων και διαγνωστικών τεστ.
Μέσω της εκτίμησης διαμορφώνεται (όταν πληρούνται τα ειδικά κριτήρια) η κλινική διάγνωση με βάση το ταξινομητικό σύστημα των ψυχικών διαταραχών και διαταραχών συμπεριφοράς ICD-10 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπλέον διερευνάται η σφαιρική λειτουργικότητα του παιδιού ή του εφήβου, ανιχνεύονται πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες, τόσο ατομικοί (υγεία, σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, συμπεριφορά) όσο και περιβαλλοντικοί (οικογένεια, σχολείο, φίλοι κ.α.) και εκτιμάται το αναπτυξιακό του στάδιο με βάση τις αναμενόμενες για τη χρονολογική του ηλικία δεξιότητες σε κοινωνικό, κινητικό, γλωσσικό και νοητικό επίπεδο. Εφόσον κριθεί αναγκαίο κατά τη διαγνωστική εκτίμηση, μπορεί να γίνει παραπομπή του παιδιού ή του εφήβου για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο από ιατρούς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, όπως αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο, ενδοκρινολόγο κ.α.
Σε συνεργασία με τους άλλους ειδικούς της Διεπιστημονικής Ομάδας επιλέγεται το καταλληλότερο και πάντα εξατομικευμένο θεραπευτικό και αποκαταστασιακό σχήμα για το παιδί ή τον έφηβο. Όταν ενδείκνυται, ο ψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος αναλαμβάνουν την ειδική θεραπευτική παρέμβαση κατά περίπτωση, όπως παιδοψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχοθεραπεία (ανάλογα με την ατομική του εκπαίδευση και εξειδίκευση), φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική γονέων.