Αυτισμός – Θεραπεία
Κανένα αυτιστικό άτομο δεν μοιάζει με κάποιο άλλο, γι’ αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί πρέπει να είναι εξατομικευμένο, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες, δεξιότητες και ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν οι συγκεκριμένες δυσκολίες που το παιδί παρουσιάζει, αλλά και οι ειδικές του δυνατότητες, τα πράγματα δηλαδή στα οποία είναι ιδιαίτερα ικανό. Ακόμα πρέπει να ταυτοποιήσουμε τις προτιμήσεις του, πράγματα που του είναι ευχάριστα, αλλά και εκείνα που του είναι δυσάρεστα και αποφεύγει. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που το παιδί μαθαίνει, αλλά και πώς επιλέγει να επικοινωνεί με το περιβάλλον του.
Μετά από τη συλλογή αυτών των πολύ σημαντικών πληροφοριών με τη βοήθεια των γονέων, αποφασίζεται το θεραπευτικό πρόγραμμα που το παιδί θα ακολουθήσει, αλλά και η προσέγγιση ή προσεγγίσεις που θα χρησιμοποιηθούν (Προσέγγιση T.E.A.C.C.H., A.B.A., PECS, MAKATON, Intensive interaction, DIR/Floortime, Κοινωνικές Ιστορίες, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, κ.α.).
Στην Ευχέρεια τα παιδιά με ΔΑΦ μπορούν να ακολουθήσουν ανεξάρτητα ή συνδυαστικά: Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικό Παιδαγωγικό, Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης, Ψυχοθεραπείας, Ψυχοεκπαίδευσης/ Συμβουλευτικής Γονέων και Ομαδικά Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης και Επικοινωνίας.
Από τα προγράμματα αυτά, ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη του παιδιού θεωρούνται το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης γιατί μας επιτρέπει να προλάβουμε τις δυσκολίες του στο ξεκίνημά τους, αλλά και τα ομαδικά γιατι βοηθούν το παιδί να εφαρμόσει δεξιότητες που κατέκτησε με επιτυχία σε δυαδικό επίπεδο, σε ομάδα συνομηλίκων και στη συνέχεια στην καθημερινότητά του. Ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των προγραμμάτων αυτών είναι:
ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ